Ο καλύτερος τρόπος παρατήρησης ενός οικότοπου γλυκού νερού είναι να φτιάξεις τον δικό σου! Φτιάξε:

 1. Ένα ενυδρείο.Για να φτιάξεις το ενυδρείο, θα χρειαστείς μια γυάλινη ή πλαστική δεξαμενή, χαλίκι, υδρόβια φυτά, υδρόβια ζώα, μερικές πέτρες και ξερά ξύλα και μια λεκάνη νερό ή όμβριων υδάτων.
 2. Ένα ενυδρείο βραχώδους  ακτής.Θα χρειαστείς πέτρες, θρυμματισμένα όστρακα, θαλάσσινο νερό, παράκτια ζώα όπως ανεμώνες, καβούρια, γαρίδες (βεβαιώσου ότι δεν βάζεισ προστατεύομενα είδη στο ενυδρίο σου!), μια δεξαμενή και μια μονάδα φίλτρου (βρίσκεται στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων).
 3. Γλυκό νερό από το αλμυρό νερό.Πάρε έναν κουβά και βάλε μέσα λίγο αλμυρό νερό. Τοποθέτησε μια κούπα στο μέσο του κουβά (μπορεί να πρέπει να τη βαρύνεις με μερικές πέτρες). Κάλυψε τον κουβά με ένα καθαρό πλαστικό φύλλο. Τοποθέτησε κάτι βαρύ στο μέσο του φύλλου έτσι ώστε το κοίλωμά του να σχηματίζει έναν κώνο προς την κούπα χωρίς να την αγγίζει όμως. Τοποθέτησε τον κουβά στον ήλιο. Το νερό θα εξατμιστεί μέσα στην κούπα, αφήνοντας το αλάτι στον κουβά.
 4. Μια  τεχνητή λίμνη στο κήπο σου.Για να παρατηρήσεις από κοντά τη ζωή των υδρόβιων οργανισμών και του οικοσυστήματός τους, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα υδροστάσιο στον κήπο σου. Να πώς μπορείς να το κάνεις:
  • Σε μια περιοχή του κήπου σου που δεν καλύπτεται από κλαδιά δένρτων, σκάψε μια τάφρο με κεκλιμένες παρειές, με επιφάνεια βάσης τουλάχιστον 2 τετραγωνικά μέτρα και βάθος 60 cm.
  • Οριζοντίωσε τον πυθμένα και τα πλευρά καλά και σκόρπισε επάνω τους ένα στρώμα άμμου.
  • Βάλε ένα γερό πλαστικό φύλλο επάνω από όλη την κοιλότητα, το κάνεις να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα και βεβαιώνεσαι πως προεξέχει από τα άκρα κατά τουλάχιστον 30 cm.
  • Τα άκρα του πλαστικού φύλλου θα πρέπει να καλύπτονται εντελώς με βράχια, πέτρες ή τούβλα.
  • Στο τέλος, γέμισε την κοιλότητα με νερό ( κατά προτίμηση όμβρια ύδατα ), βεβαιώνοντας πως δεν σχηματίζεις πτυχές στο πλαστικό φύλλο ( πιθανές παγίδες για τα ψάρια ).