Ενημερωτικές Εκδηλώσεις
Εσπερίδα για την επόμενη μέρα στη διαχείριση του νερού

Με ευρεία συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, η εσπερίδα με θέμα: “Η επόμενη μέρα στη διαχείριση του νερού”, που συνδιοργάνωσαν η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π. και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, στο πλαίσιο της Παγκρήτιας Αγροκτηνοτροφικής Έκθεσης Αρκαλοχωρίου.
Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π. κ. Βασίλης Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στη Στρατηγική του Δήμου για τα ύδατα της περιοχής, δίνοντας έμφαση σε έργα που υλοποιούνται, σε μελέτες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σε έργα που προγραμματίζονται τα επόμενα χρόνια, τόσο για την ύδρευση και αποχέτευση, όσο και για την άρδευση. Η αντιμετώπιση του Δήμου και της ΔΕΥΑΜΠ για τα ζητήματα που σχετίζονται με το νερό και την προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινή, συντονισμένη και συνολική κι έχει ως στόχο να απαντά με έμπρακτες λύσεις στις ανάγκες της περιοχής.

Από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η κ. Ιωάννα Μάρη παρουσίασε την ποσοτική και ποιοτική κατάσταση των υδάτων στην Κρήτη, επικεντρώνοντας στα μέχρι τώρα συμπεράσματα του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και στα μέτρα που απαιτείται να υλοποιηθούν.
Από την Περιφέρεια Κρήτης, η συντονίστρια της εφαρμογής και παρακολούθησης του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, κ. Ευγενία Στυλιανού παρουσίασε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στα ύδατα του νησιού. Οι επιστημονικές προβλέψεις για την επάρκεια του νερού στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια δεν είναι ευοίωνες και κατά συνέπεια η λήψη συγκεκριμένων μέτρων τόσο για το πόσιμο όσο και για το αρδευτικό νερό είναι επιτακτική. Τόσο ο συντονισμός και οι συνέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών, όσο και η εκτεταμένη ενημέρωση των τελικών χρηστών αποτελούν τις πλέον κρίσιμες παραμέτρους για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Για το αρδευτικό νερό που αντιστοιχεί στο 85% της συνολικής κατανάλωσης νερού στην Κρήτη μίλησε εκτενώς ο κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, γεωπόνος ερευνητής και τ. Διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων. Η παρουσίασή του επικεντρώθηκε στις απαιτήσεις της καλλιέργειας της ελιάς σε νερό, με δεδομένες τις ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Η παραγωγή σε ποσότητα και ποιότητα περνάει μέσα από τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν από τους αγρότες.

Η εισήγηση του Προέδρου της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας κ. Χαράλαμποιυ Γιαννόπουλου επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ενέργειας των υποδομών νερού. Η υλοποίηση στοχευμένων δράσεων αξιοποίησης του φυσικού πλούτου του τόπου μας με σκοπό την αυτοπαραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ και τις ομάδες παραγωγών, είναι μονόδρομος για την εξοικονόμηση κόστους και πόρων, για την ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια.
Τον κρίσιμο ρόλο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης στη διαχείριση του πόσιμου νερού ανά την επικράτεια, παρουσίασε ο Γ. Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΠ κ. Αντώνης Κοζυράκης. Οι αυξημένες απαιτήσεις και οι πολλαπλές προκλήσεις που αυξάνουν την πολυπλοκότητα στη διαχείριση του νερού παρουσιάστηκαν εκτενώς. Η εισήγηση εστίασε στις ιδιαιτερότητες της περιοχής αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΜΠ και κυρίως στα ζητήματα που ανακύπτουν από τη λειτουργία του αεροδρομίου.
Η επόμενη μέρα στη διαχείριση του νερού περνάει μέσα από συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες, μέσα από την ενίσχυση των ΔΕΥΑ και μέσα από συνέργειες σε όλα τα στάδια της υδατικής διακυβέρνησης.

Την εσπερίδα συντόνισε η Δημοσιογράφος Μαρία Αντωνάκη. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν ζωηρό και ακολούθησε συζήτηση μέσα από τοποθετήσεις και ερωτήματα. Αναμφίβολα τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν τα μέγιστα στην αμερόληπτη ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών για το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης του νερού στην περιοχή μας.
Workshop – Εργαστήριο
Tο Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π. και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκαλοχωρίου διοργάνωσαν Εργαστήριο με θέμα «Περιοχές NATURA 2000: Ευκαιρία ή εμπόδιο για την ανάπτυξη;». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 23 Φεβρουαρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ Πληροφόρηση & Επικοινωνία, με τίτλο «Οι Οικολογικές Υπηρεσίες, τα Κοινωνικά Οφέλη και η Οικονομική Αξία των Υπηρεσιών των Οικοσυστημάτων στις Περιοχές NATURA 2000 στην Κρήτη» (LIFE Natura2000Value Crete)». Το Εργαστήριο απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:
Συνεδρίαση Επιτροπών Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Μετά από πρωτοβουλία της Δ.Ε.Υ.Α. Μινώα Πεδιάδας πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι κοινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Τεχνικής Επιτροπής της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.).
Στη συνάντηση που έγινε στις 13 Απριλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρευρέθηκαν στελέχη από 38 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων των “Καλλικρατικών’ Δ.Ε.Υ.Α. στην εποχή της οικονομικής κρίσης και η σύνθεση απόψεων ως προς τον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων, ως προς τα αιτήματά τους, τις ευκαιρίες ένταξης έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές.
Στην επιτυχημένη αυτή εκδήλωση δόθηκε η δυνατότητα στη Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π. να παρουσιάσει τις δράσεις της και να εστιάσει στα προβλήματα των μικρομεσαίων Δ.Ε.Υ.Α. που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση από την Πολιτεία.

Σε μια εποχή που οι υδάτινοι πόροι λιγοστεύουν, η σωστή και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων τόσο από τους εμπλεκόμενους φορείς όσο και από τους καταναλωτές καθίσταται επιτακτική ανάγκη και αποκτά βαρύνουσα σημασία.
Στο πλαίσιο αυτό η Δ.Ε.Υ.Α. έχει διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις με σκοπό την ανταλλαγή και τη σύγκλιση απόψεων με τους αρμόδιους φορείς καθώς και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα διαχείρισης και εξοικονόμησης του νερού.
Στις ενημερωτικές εκδηλώσεις έχουν συμμετάσχει η Ένωση των Δ.Ε.Υ.Α., το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., η Περιφέρεια Κρήτης, η WWF, η Μεσόγειος SOS κλπ.
Ημερίδα: Νερό… το υπέρτατο αγαθό του πλανήτη. Σημασία – Διαχείριση – Εξοικονόμηση

Ημερίδα: Ορθολογική Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στην Κρήτη

Παγκόσμια Ημέρα Νερού
Εκδήλωση με μαθητές
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι πάντοτε επίκαιρος και έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία και την αναγκαιότητα της προστασίας του πολύτιμου αυτού αγαθού.
Στo πλαίσιo αυτό, η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π., διοργάνωσε εκδήλωση σε συνεργασία με το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου και και με τη συμμετοχή των μαθητών.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης κοινό και μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία του νερού στη ζωή του ανθρώπου αλλά και τη βιώσιμότητα του πλανήτη. Με το σύνθημα «Κάθε σταγόνα μετράει» οι συμμετέχοντες πληροφορήθηκαν τρόπους και πρακτικές οδηγίες εξοικονόμησης του νερού στην καθημερινότητά μας. Την παράσταση έκλεψαν οι μικροί μαθητές που με εμπνευσμένα παιχνίδια, θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, ανέδειξαν με πολύ απλό και αληθινό τρόπο τη σημασία του νερού στη ζωή μας. Τέτοιες δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης της επιχείρησης, αναμένεται να συνεχιστούν στις Δ.Ε. Καστελλίου και Θραψανού με κύριους αποδέκτες τους μαθητές.



Έκθεση Ζωγραφικής και Εικαστικών
Με πρωτοβουλία της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Π., τον Μάρτιο του έτους 2013, πραγματοποιήθηκε έκθεση ζωγραφικής και εικαστικών στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου. Οι μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου με την καθοδήγηση των αρμόδιων δασκάλων τους, δημιούργησαν όμορφες ζωγραφιές, ψηφιδωτά και εικαστικά καλλιτεχνήματα γύρω από το νερό τα οποία και εκτέθηκαν στο κοινό.

Όλα τα καλλιτεχνήματα των μαθητών βρίσκονται στην Ψηφιακή Αρχειοθήκη.