Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα…   ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

κλιματικη αλλαγή

 1. Σβήνουμε τα φώτα στους χώρους που δεν χρησιμοποιούμε.
 2. Αντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Οι λαμπτήρες CFL ή LED μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ένας κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως, ενώ έχουν πολύ περισσότερη διάρκεια ζωής.
 3. Πριν αποφασίσουμε να αγοράσουμε κλιματιστικό, εξετάζουμε τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε δροσιά, π.χ. ανεμιστήρες οροφής. Αν αγοράσουμε κλιματιστικό προτιμούμε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α+ και φροντίζουμε να έχουν την κατάλληλη ισχύ (BTU). Το καλοκαίρι ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας όχι χαμηλότερα από 27οC.
 4. Προτιμούμε ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού.
 5. Επιλέγουμε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριό μας. Επιπλέον, πλένουμε τα ρούχα μας σε ώρες μη αιχμής.
 6. Όταν αντικαθιστούμε τις συσκευές μας προτιμούμε συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α+.
 7. Φροντίζουμε να κάνουμε τακτικά απόψυξη στο ψυγείο μας, αν αυτό δεν έχει αυτοματοποιημένο σύστημα.
 8. Συμμετέχουμε στην ανακύκλωση υλικών από χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, μέταλλο και γυαλί. Ανακυκλώνουμε τα κινητά μας τηλέφωνα και φροντίζουμε να αγοράζουμε προϊόντα οι μπαταρίες των οποίων να είναι επαναφορτιζόμενες.
 9. Αφαιρούμε τους φορτιστές από την πρίζα όταν η συσκευή έχει φορτιστεί πλήρως, γιατί εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.
 10. Περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο ώστε να συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα.
 11. Δεν αφήνουμε αναμμένες σε κατάσταση αναμονής (standby) την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή, το στερεοφωνικό και γενικώς όλες τις συσκευές. Σύμφωνα με στοιχεία του IEA, στη φάση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών σπαταλάται σε διεθνές επίπεδο ηλεκτρική ενέργεια ίση με 5% έως 15% της ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης.
 12. Κάνουμε συνετή χρήση του νερού.

ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ – ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ