Εκδηλώσεις
Η ΔΕΥΑΜΠ στο 1st Hellenic Water Forum
Η ΔΕΥΑΜΠ συμμετείχε ενεργά στο 1ο Ελληνικό Φόρουμ για το Νερό που διεξήχθη στην Αθήνα στις 19 Απριλίου 2024. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στην Τεχνολογική Καινοτομία, στην Πολιτική Δέσμευση και τις Δράσεις για τη Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων, στα Καινοτόμα Χρηματοδοτικά Εργαλεία και στο μέλλον των ΔΕΥΑ.
Η όποια μεταρρύθμιση στον τομέα των υδάτων είναι επιθυμητή και καλοδεχούμενη υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι αφενός μεν θα επιλύει τα απολύτως συγκεκριμένα προβλήματα (υποστελέχωση και διόγκωση ενεργειακού κόστους) και αφετέρου θα δημιουργεί τις συνθήκες για την επαρκή αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την εναρμόνιση των Οδηγιών, την κυκλική οικονομία, την ενεργειακή μετάβαση, τον συνεχή ψηφιακό μετασχηματισμό, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι προδήλως αυτονόητο ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να αφορά όλα τα επίπεδα της υδατικής διακυβέρνησης και να έχει ολιστικό χαρακτήρα, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, προς όφελος του πόρου, του περιβάλλοντος και της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Ενεργή συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και στην ΚΕΔΕ
Το τελευταίο έτος η Πολιτεία προχωρά μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση για τις ΔΕΥΑ μέσα από συγχωνεύσεις και αλλαγές στη νομική μορφή των επιχειρήσεων και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους. Το γεγονός αυτό έχει θέσει σε εγρήγορση την Ένωση των ΔΕΥΑ αλλά και την ΚΕΔΕ προκειμένου να διαμορφωθεί ανά την επικράτεια μια ενιαία, ξεκάθαρη θέση και πρόταση από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα από την Τακτική (Χανιά, 22/03/2024) αλλά και την Έκτακτη Γενική Συνέλευση (Αθήνα, 14/11/2024) διαμορφώθηκαν οι θέσεις της ΕΔΕΥΑ οι οποίες έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια προς την Πολιτεία με την υποβολή ολοκληρωμένης και ρεαλιστικής πρότασης μεταρρύθμισης για τη Δημόσια Πολιτική Νερού. Οι θέσεις των Διοικήσεων των ΔΕΥΑ συγκλίνουν στην κεντρική άποψη ότι το νερό είναι ταυτόσημο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η διαχείρισή του σε τοπικό επίπεδο αποτελεί έννοια συνυφασμένη με τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους. Γιατί το νερό και οι υποδομές διαχείρισής του ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες και δεν πρέπει να παραδοθούν σε συγκεντρωτικά, υδροκέφαλα και δυσκίνητα σχήματα αμφίβολης νομικής προέλευσης τα οποία θα δημιουργήσουν πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσουν.




Ημερίδα στο ΕΛΜΕΠΑ για Νερό, Ενέργεια, Απόβλητα και Πράσινη Μετάβαση
Στο δρόμο για την Πράσινη μετάβαση οι ιδιαιτερότητες της Κρήτης είναι πολλές και διαφορετικές. Άλλες τόσες είναι και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του νερού, των αποβλήτων, με την ενέργεια και όλα όσα μας περιβάλλουν.
Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 έγινε μια από τις πιο αποτελεσματικές συζητήσεις στο χώρο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με παρόντα τα στελέχη του κεντρικού κράτους, της αυτοδιοίκησης, και των φορέων που διαχειρίζονται το νερό, την ενέργεια και τα απόβλητα. Με τα προβλήματα να τίθενται σε ρεαλιστική βάση από τους εκπροσώπους των ΔΕΥΑ, συνομίλησαν (ενίοτε και έντονα, αλλά πάντα αποτελεσματικά) άνθρωποι από κάθε τομέα, που καθημερινά προσπαθούν να λύσουν το δύσκολο γρίφο της αειφορίας, μέσα από νομοθετικές ασάφειες, οικονομικά εμπόδια, διοικητικές αγκυλώσεις αλλά και πολλαπλές μορφές κρίσης.


Η ΔΕΥΑΜΠ στο Water and Waste
Συνέντευξη παραχώρησε στο περιοδικό Water and Water ο Γ. Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΠ για το ρόλο των ΔΕΥΑ και τις τρέχοντες θεσμικές εξελίξεις.
Οι ΔΕΥΑ αποτελούν τα πιο δυναμικά και αναπτυξιακά τμήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και εμφανίζουν διαχρονικά υψηλή απορροφητικότητα κονδυλίων, καθώς από την ίδρυσή του έχουν επενδύσει πάνω από € 26 δις σε έργα ύδρευσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει το υψηλό περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμά τους στη χώρα και ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
Στην παρούσα φάση τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των ΔΕΥΑ είναι η διόγκωση του ενεργειακού κόστους και η υποστελέχωση. Την ίδια στιγμή οι ΔΕΥΑ είναι αντιμέτωπες με ένα καταιγισμό προκλήσεων όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η ανθεκτικότητα των υποδομών, η κυκλική οικονομία, η «πράσινη» μετάβαση, η εναρμόνιση με τις απαιτητικές Οδηγίες, η ψηφιακή εποχή. Το μείζον ζήτημα της διαχείρισης του νερού είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Η επόμενη μέρα των ΔΕΥΑ περνάει μέσα από μια πολυ-επίπεδη ενιαία και ψηφιακή διακυβέρνηση, μέσα από ένα ολοκληρωμένο εθνικό Σχέδιο για το νερό και τα λύματα, μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, μέσα από την ουσιαστική συνεργασία Πολιτείας – ΡΑΑΕΥ – ΚΕΔΕ – ΕΔΕΥΑ και μέσα από την ενίσχυση των Διευθύνσεων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Στο επίκεντρο το masterplan για τη διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη- Οι θέσεις της ΔΕΥΑΜΠ και του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου 2024 στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας και στις 19 Φεβρουαρίου 2025 στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με αντικείμενο την εκπόνηση master plan για την ενιαία διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη από την Ολλανδική εταιρεία HVA International, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΠ και Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας καθώς και τα στελέχη των Υπηρεσιών κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις προϋποθέσεις της βιώσιμης διαχείρισης του νερού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη και το ρόλο των τοπικών οργανισμών, στην ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και της υποστελέχωσης, στις ιδιαιτερότητες και στα ζητήματα της περιοχής μας που χρίζει ιδιαίτερη αντιμετώπιση λόγω των επιπτώσεων από τη λειτουργία του αεροδρομίου, στον ευρύτερο συντονισμό σε περιφερειακό επίπεδο και στην αναγκαιότητα επίτευξης συνεργειών με διακριτούς ρόλους, αρμοδιότητες και ευθύνες.
Στη συνάντηση στο Επιμελητήριο συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, ο βουλευτής Λ. Αυγενάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Μ. Κρητσωτάκης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Α. Μαρτίνου, στελέχη της ΔΕΥΑΗ και Πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.



